Velkommen!

Velkommen!

Denne bloggen er laget slik at jeg kan ta vare på de gode oppskriftene jeg tester og ikke minst for at mine utflytta barn kan få inspirasjon til å lage annen mat enn nudler, kjøpepizza og annen fastfood.

fredag 17. februar 2012

Bolledeig

Dette er grunndeigen for mye god hvetebakst. For eksempel (fastelavens)boller, skolebrød, kanelsnurrer (skillingsboller), kringler og mye,mye mer.


150 g margarin
7 dl melk
50 g fersk gjær
180 g ( 2 dl) sukker
2 ts kardemomme
ca 1 kg ( 1,7 liter) hvetemel


Smelt margarin og tilsett så melken og varm den opp til den er 37 grader (fingervarm). Løs opp gjæren i melkeblandingen. Bruker du tørrgjær, blander du den inn i melet.


Hell melkeblandingen i en bakebolle og tilsett sukker, kardemomme og mel. Elt deigen godt sammen. Dekk sen så til og la den heve på et lunt sted i ca 30 min.






Boller    ca 40 stk


250 grader i 10-12 min.


1 porsjon grunndeig
2-3 dl rosiner eller 1-2 dl sjokolade. Jeg brukte melkepletter.


Egg til pensling.


Sett ovnen på 250 grader.






Hell deigen på bordet og trykk den utover og fordel rosinene/sjokoladen utover. Rull sammen og trill deigen til en lang pølse. Del den så opp i små emner og trill dem til glatte boller. Sett bollene på stekebrett og dekk til med et klede. La bollene heve til dobbel størrelse.


Pensle bollene med egg og stek dem til de er gyllenbrune. Avkjøles på rist.







1 kommentar: